Lakering


Hvilken lak skal jeg vælge til mine malede sten? Når du skal i gang med at lakere din sten så skal du først og fremmest sørge for din maling er helt tør, da lakken ellers kan få farverne og dine optegninger til at flyde ud. Derfor er det optimale at du lader stenen tørre 24 timer inden du går i gang med lakeringen.

Når du skal lakere din sten, er det vigtigt at du allerede fra start har været grundig med rengøringen af din sten, for at sikre et holdbart resultat, der beskytter dine motiver mod slid og vejrforhold. Her er fremgangsmåden afhængigt af hvilken type lak du vælger, og om stenen skal placeres indenfor eller udenfor.

Under materialer ->lak kan du læse om de forskellige typer lak vi anbefaler.


Udendørs sten


Hvis du gerne vil have din sten skal stå og pynte ude i din have, så er det super vigtigt at den bliver lakeret grundigt. Her vil jeg altid anbefale at man bruge MakeMake Colour Fix, da det er let at arbejde med, det lugter ikke, og så er det super holdbart efter +5 lag. Derudover kan du tilføje ekstra shine til dit slutresultat alt efter hvor mange lag du giver din sten.

For udendørs sten anbefales det at påføre tilstrækkeligt med lag lak for at sikre langvarig holdbarhed. Jeg anbefaler 5-10 lag med MakeMake hele vejen rundt, sådan fugten ikke kan trænge imellem stenen og motivet. Makemake samarbejder med stort set alle typer maling. Hvis jeg har et motiv jeg er bange for vil blive tværret ud, så giver jeg stenen et lag spraylak først, for at danne en hinde, inden jeg smørre MakeMake på med en blød pensel.

Der er ingen absolutte regler, da det afhænger af, hvilke materialer og kombinationer der fungerer bedst for dig.

Sådan bruger du MakeMake:

  • Hvis du bruger en pensel til at påføre lak, så brug en blød, ren pensel.
  • Dypp penslen forsigtigt i lakken og fjern overskydende lak, så du kun har lidt på penslen i starten.
  • Påfør forsigtigt et tyndt lag lak på motivet og undgå at udtvære farverne. Lad det tørre helt.
  • Påfør derefter flere lag lak, gradvist øge mængden på penslen for at dække hele stenen. Når du har dækket stenen fuldstændigt, behøver du ikke være så forsigtig, da lakken nu beskytter motivet.

Indendørs sten


Hvis din sten skal stå indendørs, så er der lidt færre krav til dit valg af lak. Du kommer rigtig langt med en spraylak og få lag, da en sten indenfor, blot skal kunne holde til en let fugtig klud. Her er MakeMake dog også et godt valg. Som du kan høre, så er spray lak og makemake mine to go-to valg inden for lak, da de begge er lette og arbejde med, og er super gode til hver deres formål.

Sådan bruger du spraylak:

  • Tag stenen med udenfor til et vindstille sted og placer den på et underlag, der kan tåle lidt overspray.
  • Ryst spraylakken godt i henhold til instruktionerne på beholderen.
  • Hold spraydåsen et stykke fra stenen og påfør et tyndt lag lak i første omgang. Dette forhindrer udtværing af farverne. Lad det tørre fuldstændigt.
  • Påfør derefter yderligere lag efter behov, da du ikke behøver at være så forsigtig som med det første lag.

Holdbarheden på dine malede sten


Det er vigtigt at huske, at ingen sten kan forblive intakt for evigt, især ikke under de skiftende vejrforhold i Danmark. Ved at årligt påføre ny lak kan du dog muligvis forlænge levetiden for dine udendørs sten og bevare deres skønhed og farver længere.