Lakering

Når du skal igang med at lakere din sten så skal du først og fremmest sørge for din maling er helt tør, da lakken ellers kan få farverne og dine optegninger til at flyde ud. Derfor er det optimale at du lader stenen tørre 24 timer inden du går igang med lakeringen.

Fremgangsmåden variere alt efter hvad type du har valgt at bruge og om den skal stå indenfor eller udenfor.

 

Spraylak:

Tag stenen med udenfor til et vindstille sted og sæt den på et underlag der kan tåle at få lidt lak på sig.

Ryst bøtten godt efter anvisningerne bag på bøtten.

Hold bøtten et stykke fra stenen og spray et tyndt lag i første omgang for at undgå at farverne flyder ud. Når det er tørt kan du give det et par lag mere hvor du ikke behøver at være lige så forsigtig som med det første.

 

Lak på bøtte:

Hvis du har valgt at lakere med MakeMake så behøver du ikke gå udenfor da det er lugtfri, men bruger du en af de andre typer som lugter en del bør du gå udenfor med stenen for at lakere den.

Tag en blød ren pensel, dyp penslen forsigtigt i lakken og tag det overskydende af sådan du kun har lidt på i starten. Smør det forsigtigt på motivet i et tyndt lag, og hold øje med farven ikke bliver tværet ud.

Når første lag er tørt så kan du tage lidt mere på penslen denne gang og dække hele stenen med. Nu behøver du ikke være lige så forsigtig fordi dit motiv gerne skulle være forseglet af lak.

 

Udendørs sten:

Skal din sten stå udenfor skal du sørge for den har fået lak nok for at kunne holde et godt stykke tid. Med f.eks. Makemake anbefaler vi imellem 10 til 15 lag, men vi anbefaler at du laver en teststen når du får fundet ud af hvad lak og maling du bedst kan lide at bruge, og så tester hvor mange lag du ca skal give for at malingen holder. Igen så er der ingen rigtig eller forkerte løsninger, men det afhænger af hvad kombinationer af materialer der fungere bedst for dig.

Det er vigtigt at pointere at intet holder evigt, så før eller siden vil din sten også give efter for det danske vejr. Du kan dog muligvis forlænge levetiden hvis du en gang om året vælger at lakere dine udendørs sten på ny.